Home - Nieuws - Tienduizenden leerbanen op de tocht door voorgenomen bezuiniging

Nieuws

Tienduizenden leerbanen op de tocht door voorgenomen bezuiniging

5-7-2018 | Het kabinet overweegt om nog meer te gaan bezuinigen op de beroepsgerichte leerweg (bbl). Eerder dit jaar werd al een bezuiniging van zeven miljoen op de subsidie voor praktijkleren aangekondigd. Beroepsonderwijs en bedrijfsleven maken zich daarom grote zorgen.

Desasteuze gevolgen 

Dankzij de inzet van beroepsonderwijs en het bedrijfsleven samen, onder meer door het door de overheid gesteunde leerbanenoffensief, was het aantal leerbanen weer aan het toenemen. Deze groei zal door de forse bezuinigingen compleet teniet worden gedaan. Leerbedrijven zouden dan maar liefst 40.000 leerbanen minder kunnen aanbieden, terwijl de grote tekorten op de arbeidsmarkt de leerbanen voor het opleiden van vakmensen juist nu absoluut onmisbaar maken.

Negatieve invloed op jongeren

Het leven van veel jongeren zal door de bezuinigingen negatief beïnvloed worden, waarschuwt het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Ondanks dat de arbeidsmarkt sterke behoefte heeft aan opgeleide vakmensen, zullen veel bbl-studenten geen leerbaan meer kunnen vinden voor hun opleiding. Volgens Ton Heerts, duovoorzitter van SBB, dreigt het gevaar dat scholen als gevolg hiervan niet meer in staat zijn om de bbl opleidingen te kunnen starten. 

Consequenties voor het MKB

Volgens duovoorzitter SBB Ineke Dezenté Hamming-Bluemink zullen door de bezuiniging tienduizenden leerbanen verdwijnen en het MKB daardoor hard worden geraakt. De hoge begeleidingsinvesteringen zullen voor het midden- en kleinbedrijf niet meer op te brengen zijn als de subsidie wegvalt. 

Oproep kabinet

Het kabinet wordt door SBB opgeroepen om niet verder op de subsidieregeling praktijkleren te bezuinigen om nog grotere tekorten op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

‹ Terug naar het overzicht

Agenda

08 - 11 - 2019
Internationale Onderwijstransitie Conferentie

Op 8 november 2019 zal de vierde internationale onderwijstransitie conferentie plaatsvinden in het Philips stadion in Eindhoven. ... Lees meer ›

27 - 11 - 2019
Conferentie Leven Lang Ontwikkelen

27-11-2019 | Heeft u ambities en ideeën met betrekking tot Leven Lang Ontwikkelen? En wilt u inspiratie opdoen? De ... Lees meer ›

31 - 12 - 2019
Trainingen in het kader van Bijscholing VMBO

Om docenten adequaat toe te rusten voor het werken met profielen en te ondersteunen bij een goede start is een ... Lees meer ›

  


Deel