Home - Nieuws - Maatschappelijke diensttijd voor loopbaankansen op school, stage en werk (MDTL)

Nieuws

Maatschappelijke diensttijd voor loopbaankansen op school, stage en werk (MDTL)

15-07-2021 | In Nederland hebben 120.000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar een lichamelijke of psychische beperking of een langdurige ziekte. Ze vinden hierdoor veel lastiger een stageplek of een baan, zelfs als ze hoogopgeleid zijn. Werkgevers denken bijvoorbeeld dat iemand met een visuele beperking niet met een computer kan werken, dat iemand die doof of autistisch is niet met collega’s kan communiceren of dat iemand met een psychische aandoening vaak ziek en daardoor onproductief is. Deze vooroordelen kloppen niet: met aanpassingen, hulpmiddelen of extra steun kan iemand met een beperking net zo goed presteren als iemand zonder beperking.

Het consortium ‘MDTL’ -  dat bestaat uit Loopbaangroep, ECIO, Incluvisie en Regioplan - vindt het belangrijk dat studenten met een lichamelijke -, of psychische beperking, meer kansen krijgen om een stageplek of baan te vinden. De maatschappelijke diensttijd is een perfecte manier om ervoor te zorgen dat het voor iemand met een beperking makkelijker wordt om een stageplek of baan te vinden.

Hoe ziet het traject eruit?

Studenten worden gekoppeld aan een jongere met een soortgelijke beperking die al een baan heeft. Een soort ‘buddy-systeem’. Hierdoor zien studenten dat werken mogelijk is. Zo vergroten ze hun zelfbeeld, zelfsturing en netwerk, wat het vinden van een stageplek of baan gemakkelijker maakt.

‹ Terug naar het overzicht

Agenda

  


Deel